Zero waste
Dbaj o środowisko. Prowadź swój biznes gastronomiczny zgodnie z zasadami Zero Waste!
Resztki żywności i odpadów papierowych wytworzonych na wynos przez branżę gastronomiczną przyczyniają się do tego, że ich duże ilości trafiają na wysypiska. Świat budzi się w obliczu ogromnych odpadów i szkód środowiskowych, z jakimi przyjdzie nam się zmierzyć w niedalekiej przyszłości.
Przyjmując ideę zero waste, możesz znacznie ograniczyć niepotrzebne śmieci. To nie tylko zmniejszy ilość odpadów, które wpływają na degradację środowiska, ale również przełoży się zdrowszy wynik finansowy.
Przyjęcie idei prowadzenia biznesu Zero Waste w Twojej restauracji powinno zacząć się od wdrożenia dobrych praktyk we wszystkich obszarach. Oto kilka pomysłów na dobry początek.
Pomysły na Zero Waste w żywności
- przeglądaj odpady, aby ustalać, które z nich stanowią największy udział
- zamawiaj łatwo psujące się składniki w małych partiach a suche składniki w większych opakowaniach
- wykorzystaj każdą część kupowanych warzyw i owoców
- zapewnij łatwo dostępne pojemniki do recyklingu i kompostowania
- kupuj sezonowo i kupuj lokalnie
- oferuj mniejsze porcje, aby zmniejszyć resztki jedzenia
- doradzaj klientom odpowiednią ilość jedzenia przy zamówieniu
- promuj zabieranie resztek do domu
- oferuj kompostowalne pojemniki na wynos i zachęcaj klientów do przynoszenia własnych pojemników
- zainstaluj filtry do wody na kranach
Pomysły na Zero Waste w opakowaniach
- znajdź sprzedawców, dystrybutorów i producentów, którzy będą dostarczać składniki w opakowaniach wielokrotnego użytku lub luzem
- przestań oferować artykuły jednorazowego użytku, takie jak plastikowe słomki, sztućce i saszetki z przyprawami
- drukuj menu na trwałym papierze, który można poddać recyklingowi
Pomysły na Zero Waste dla ochrony środowiska
- używaj organicznych, biodegradowalnych środków czyszczących o neutralnym PH
- używaj pojemników na mydło wielokrotnego użytku uzupełnianych z pojemników zbiorczych
- kupuj wszystkie zastawy stołowe wielokrotnego użytku lub nadające się do kompostowania (np. serwetki czy sztućce)
- zaoferuj menu roślinne, aby obniżyć swój ślad węglowy
- załóż ogród, aby uprawiać zioła i warzywa do wykorzystania w pozycjach menu
Twoim klientom naprawdę zależy na odwiedzaniu restauracji, które nie są obojętne na problemy dotyczące środowiska, marnowania żywności czy opakowań!